Întrebări de grădiniță

Acum câteva săptămâni am început să ne gândim la o creșă/grădiniță pentru Cosmin. Mai întâi dacă să îl înscriem, apoi de când, apoi unde. O grămadă de întrebări care vin una după alta, în cascadă. (O dată ce ai început drumul ăsta parcă nu mai ajungi la capăt.) Când și bona ne-a zis ca ea ar renunța la noi, ne-am hotărât brusc și definitiv. Și am început marea căutare printre grădinițele din Iași.

Obiectivele principale erau destul de clare: să fie program prelungit măcar până la 18, să fie cât de cât în drum și principiile de educație ale doamnelor educatoare să semene cu ale noastre. Plus altele mai mici: mâncare sănătoasă, fără televizor, curte, puțini copii în grupă.

După brainstorming în familie, cercetări pe internet și pe grupuri de Facebook, am făcut și o listă de întrebări cu care am mers înarmați la grădinițe, pe care o să v-o împărtășesc mai departe.

  • Informații despre perioada de înscriere și taxe: când se semnează contractele, dacă există taxe de înscriere, care sunt taxele lunare, ce anume se plătește dacă nu ducem copilul la grădiniță (concedii, boală, etc.), când anume este închisă grădinița (vacanțe, sărbători), dacă mai există alte cheltuieli pe parcursul anului.
  • Informații despre grupe și personal: câți copii sunt în grupă, câte educatoare și îngrijitoare, există asistentă medicală sau medic.
  • Informații despre activități: care este programul zilnic, ce fel de activități se practică, există opționale, sunt scoși afară zilnic și dacă da, unde anume, există televizor/program de desene animate
  • Informații despre alimentație: cât costă meniul zilnic și de unde este adus, un exemplu de meniu săptămânal, se servesc dulciuri, copii au voie să aducă alimente de acasă.
  • Informații despre comportamentul educatoarelor cu copii: există sistem de pedepse/recompense/stimulente, se practică time-out-ul, cum sunt implicați copii în activități dacă nu vor să participe, cum se acționează în cazul unui tantrum
  • Informații despre supraveghere: există camere video, cum se pot accesa, care este politica față de pozele puse pe FB/internet
  • Altele: cum se face acomodarea inițială, cum sunt adormiți copii, sunt lăsați să mănânce singuri, cum sunt schimbați de scutec, cum se face trecerea la oliță, când anume se impune să stea acasă din motive de boală

Pornind cu lista asta în mână am început și cercetările pe teren. Întrebări și nelămuriri au mai fost și la fața locului, dar lista a fost un foarte bun punct de plecare. Și ne-a ajutat să luăm mai ușor o decizie.

Deocamdată, atât, dar o să vă povestesc într-un articol viitor și despre căutările și discuțiile efective pe care le-am purtat la diversele grădinițe la care am ajuns.

One thought on “Întrebări de grădiniță

Dacă aveţi ceva de comentat