Jucării și activități pentru bebeluși

L.E. Articolul acesta mi-a scăpat la publicare, a fost scris cam acum 2 ani. Dar poate ajută pe cineva, jucăriile de aici nu țin de fashion.

După ce bebelușul ajunge cu dezvoltarea la statul în fund multe se schimbă în rutina zilnică. Se începe diversificarea (după 6 luni), mai dispare câte un somn (înspre 8 luni), devine foarte interesat de lumea înconjurătoare și crește și diversitatea activităților pe care este capabil să le întreprindă.

Și la Cosmin, și la Ema, pe la 5-6 luni a apărut cutiaCe este cutia? E simplu – o cutie de carton sau de plastic plină cu obiecte. Maxim 5-6 obiecte diferite – o jucărie, o lingură de lemn, o batistă, o carte, o minge, o farfurie de plastic, o șosetă etc. Orice este sigur pentru bebe, orice poate fi atins, lovit de parchet, lins, molfăit, răsucit este un candidat la a intra în cutie. Mai întâi o vor răsturna, apoi vor scoate obiectele din ea, apoi le vor scoate pe rând și le vor descoperi unul câte unul, iar în cele din urmă vor începe să le pună înapoi. Alternative la cutie – sertarele cu haine, cu oale și ustensile de gătit, rafturile cu papuci. Toate sunt irezistibile pentru un bebeluș care descoperă lumea.

Tot ceva ad-hoc, la mare căutare a fost la Cosmin și are succes și la Ema, un set de mingi de tenis. Cred că știți la ce mă refer, mingile de tenis sunt ambalate într-un fel de tub de aluminiu. Mai avem și un set de mingi de plastic senzoriale care se potrivesc la fix în tub și e mare distracție să le vezi cum intră, cum bagi mâna de ele, cum se răstoarnă și se rostogolesc prin casă.

Cutia permanenței este un material Montessori care ajută la depășirea anxietății de separare. Am început să o folosim în jur de 8 luni, mai întâi împreună (aici s-a implicat chiar și Cosmin, pentru că era ceva nou), iar apoi Ema s-a descurcat singură. Noi am cumpărat o cutie a permanenței clasică din lemn, dar se poate face și acasă.

Avem și jucării, nu doar improvizații. Un antemergător cu butoane care ne cântă, o fermă muzicală care imită sunetele animalelor plus incă vreo câteva jucării muzicale moștenite de la Cosmin. Setul de pahare pentru stivuit de la Ikea are același succes la Ema ca și la Cosmin, care le folosește și acum după trei ani. Sunt foarte apreciate și cuburile moi de cauciuc de la Clementoni, care îi ține ocupați pe amândoi.

Cărțile se pare că sunt un hit la noi acasă, Ema se lasă influențată și le răsfoiește pe toate deja. Pentru ea, am cumpărat cărți cartonate cu câte un singur obiect pe pagină de la Girasol, au o colecție impresionantă pe diverse teme. Mai avem de la Cosmin, unele cărți cu butoane cu animale. Și, bineînțeles, cărți de la Usborne. Din acest punct de vedere, Ema chiar apreciază cărțile senzoriale – cu texturi, cu materiale textile, cu trasee de urmărit cu degetele și chiar cu clapete. Le studiaza, le răsucește și le gustă, dar cel mai important, are răbdare să le citim deja.

Dacă aveţi ceva de comentat