De ce se închide Doamna Cană

Guest Post – Nicoleta 🙂

Pe scurt: două familii nebune au terminat orice ban (chiar si cei împrumutați care trebuie restituiți) și revin la job-uri full time

Pe lung:

În primul rând nu se închide, ci este închisă, pentru că acest concept este despre, cu și pentru oameni…

Și ajungem fix în miezul problemei: oamenii – clientela nișată – familiile. Conceptul a fost creat de două familii cu câte doi copii, unii mici-mici, care în ciuda estimărilor financiare și a scenariilor, au ales să creadă în nevoia de socializare reală, vie, în schimbare și educare.

O cafenea nu devine profitabilă dacă e nișată și respectă toate normele în vigoare . Deși noi am tot zis și probabil s-a luat ca pe un clișeu, singura dorință era să se poată susțină singură (nici măcar să ne recuperăm investiția inițială pe care am considerat-o investiție într-un viitor mai bun pentru copii noștri). Asta însemna ca una din cele două asociate să se poată ocupa full time de cafenea după terminarea concediului de creștere copil.

Dar, un business nu supraviețuiește cu like-uri, aprecieri, share-uri. Cel puțin nu unul care are chirie si salariați. Am avut evenimente cu 200 de persoane care au dat interest și going și 3 persoane în cafenea la eveniment. Am avut ateliere cu 10 copii înscriși și 3 participanți.

90% din părerile cerute clienților, după ce au fost în cafenea ne umpleau de bucurie. Din aceștia rar mai reveneau, deși părerile păreau sincere.

Entuziasmul și pasiunea au fost confundate cu succesul. Aprecierile conceptului au ajuns și în presă, așa că am ajuns să fim invitați la diverse emisiuni sau să fim intervievați de presa scrisă. Am răspuns mereu cu bucurie și speranța, dar zecile de evenimente care nu aduceau suficiente încasări, cât să supraviețuim de la o lună la alta. ne-au omorât și entuziasmul

Orice încercare de a produce un impact și în mediu (reciclarea, fără paie de plastic etc.) a avut rezultate neplăcute –  clienți reticenți, chiar deranjați.

Motivul principal al plecării angajaților noștri (altă resursă de energie epuizată de noi) era strictețea în ceea ce privește igienizarea. Părinți și noi, ne doream un mediu cât mai sigur, deși sunt clienți care au venit fix după o petrecere în care lumea a călcat cu noroi sau tocuri covorașul destinat micuților, în ciuda rugăminților menționate, și care ne-au atras atenția asupra “mizeriei”.

Am avut petreceri la care, în ciuda unui contract foarte clar și complet, dar și al profilului, nu s-a făcut consumația minima, sau clienții și-au adus băutură de acasă

Am făcut și o serie de greșeli financiare, fiind novici și în proces de învățare

După jumătate de an în care susținerea era din ce în ce mai dificilă, am început să cercetăm situația și de data asta să facem estimări cu date reale. Au urmat încă 3 luni de intervievări a pieței și cam acestea sunt rezultatele:

  • Proaspetele mămici preferă confortul casei și socializarea off-line, fiindu-le dificilă orice deplasare. Majoritatea sunt interesate, dar nu sunt dispuse să se deplaseze pentru a participa la o întâlnire destinată lor.
  • Părinții nu doresc să se joace cu copiii atunci când ies la o cafenea. (noi având meniu de activități și jocuri).
  • Atelierele și evenimentele copiilor peste 7 ani nu prezintă interes, motivul fiind programul deja încărcat al copiilor.
  • Oamenii însoțiți de copii fac consumație mică și nu revin mai apoi fără copii în locație.
  • Oamenii fără copii nu doresc să participe la evenimentele noastre destinate adulților, dat fiind conceptul și clientela generală.
  • Persoanele care au venit cu scopul de a se juca cu board-game-urile din cafenea fac consumație puțină sau deloc, iar la impunerea unei consumații minime nu sunt interesate să revină.
  • În Iași, vânzările în domeniul Horeca au scăzut de 6 ori față de acum 3-4 ani, principalul motiv fiind exodul către mediul rural.
  • Oamenii nu sunt dispuși să socializeze cu persoane necunoscute în cadrul evenimentelor create în acest sens.
  • Poziționarea locației nu reprezintă un impediment pentru majoritatea.

Având în vedere cele analizate erau trei variante: schimbăm conceptul, schimbăm domeniul de activitate sau renunțăm. Noi nu am fost axați pe profit și pe partea financiară, pentru noi conceptul era important, deci nu aveam cum continua altfel, iar fără clientelă nu aveam cum supraviețui. În urma analizelor financiare, doar dacă locația era plină minim 4 zile pe săptămână, 12 ore/zi ar fi supraviețuit, momentan acest obiectiv fiind îndeplinit cam 30% și previziunile spuneam că abia puteam cu alte investiții să ajungem la 60%.

Așa că, pentru toți cei care ne întrebă DE CE? dar nu au ajuns niciodată în cafeneaua noastră, deși li se părea fain conceptul, aș vrea să le zic să nu lăsați pe mâine ce puteți face azi.

Dați like, review, share, dar și cumpărați.

Poate părea sumbru acest articol, dar nu e așa. Experiența asta a fost minunată, ne-am dezvoltat, ne-am creat prieteni pe viață, am descoperit ce presupune să fii antreprenor, că poate nu avem stomacul suficient de tare pentru lumea asta sau buzunarele destul de mari, că da, să respecți toate regulile și normele scrise, să nu faci compromisuri, poate să nu te ajute foarte mult. Povestea e mai lungă decât atât, dar am simțit că trebuie să vă ofer un răspuns măcar….plus că eu cred că povestea continuă.

One thought on “De ce se închide Doamna Cană

  1. Intr-adevăr, conceptul ar fi putut avea succes însă nu puteți pretinde ca va adresați mamelor cu copii, atâta timp cat nu aveți rampa de acces. De asemenea, organizarea diverselor evenimente adresate mai multor categorii de persoane nu a fost benefică. Programul era mereu altul, datorită petrecerilor private. Se organizau si ateliere pt copii dar si petreceri pentru studenți sau întâlniri pt mamele cu bebelusi, ceea ce e cam confuz.
    Prima data am venit cu entuziasm dar am plecat dezamagita. Nu puteam sa imi las copilul in carucior in fata cafenelei si eu sa intru sa iau o cafea. Mediul exterior era neprietenos, se construia, intrau si ieșeau muncitori.
    Probabil un spațiu mai intim, adresat exclusiv familiilor ar fi de interes.
    Nu a fost sa fie de data asta. Cine știe…poate data viitoare. Succes in continuare! Va admir pentru curaj si entuziasm.

Dacă aveţi ceva de comentat