Sarcină ușoară

Am trecut prin doua sarcini ușoare. Cineva, nu știu cine, m-a ferit de grețuri matinale în primul trimestru și de dureri de spate în ultimul. În rest, am avut grijă să am grijă, de mine și de bebe din burtică.

Un doctor de încredere

Nu un doctor bun sau rău, după părerea lumii, ci un doctor în care să ai încredere că îți face cele mai bune recomandări. La Cosmin am fost la Arcadia la dr. Cacicovschi și nu regret. Bebe a fost sănătos, nu e un medic panicos, operația a fost reușită.

Pentru că nici ea, nici Arcadia nu acceptă NVDC, la Ema am ajuns la dr. Cărăuleanu. Și iarăși nu regret. Bebe sănătos, naștere naturală, grijă maxima și pe timpul sarcinii și după naștere. Accesibil non-stop la telefon, nici el nu e deloc panicos. Nu te sperie, nu sare cu medicamente sau cezariană, asistă la naștere naturală la orice oră. Și are răbdare sa aștepte sa iasă singur copilul, chiar și când trec aproape 42 de săptămâni de sarcina.

Mi se pare foarte importantă relația cu medicul pentru o stare de spirit bună. Mai degrabă schimbi șase medici, decât sa stai cu grija ca nu ești pe mâini bune.

Un somn bun

În primul trimestru de sarcină cu Cosmin adormeam în picioare. Mi-era frica sa nu adorm pe scări până la etajul doi și dormeam neîntoarsă toată noaptea. A doua oara a fost mai complicat, pentru că adormeam când îmi dădea voie Cosmin.

La ambele sarcini însă, m-am ajutat de perne. Multe perne mici și o perna mare speciala pentru gravide. Am apelat de două ori la pernegravide.ro, cu succes de fiecare data. Și a doua oara am primit și un fluturaș cu mulțumiri pentru cumpărături, pentru ca între timp s-au extins și au și angajați. Deci sunt întreținători de mai multe familii.

Informare

Dacă știu ce urmează, totul decurge mai ușor. Apreciez doar surprizele plăcute. Așa că am citit mult despre sarcina și despre evoluția lui bebe în burtică. A doua oară am citit mult și despre naștere, ținând cont de cum a decurs prima experiență.

Așa am ajuns la cursuri Lamaze. Și cu toate că nu am aplicat în mod deosebit tehnicile de respirație specifice (nici nu am avut când, dar am și uitat în febra și intensitatea momentului), sincer mi-au fost de mare ajutor.

Chiar și pentru al doilea copil, când ai impresia că le știi deja pe toate, niște cursuri de acest tip nu strică. Sigur afli lucruri noi și mai împrospătezi informațiile vechi.

Doula

Nu ține neapărat de sarcină, ci mai mult de naștere – doula este o persoană-însoțitor pe timpul travaliului. Te ajută să te concentrezi, să te relaxezi, să mai uiți de durere, mai face un masaj, mai aduce un pahar cu apă… Am discutat cu Alina despre asta, și m-ar fi însoțit la naștere, dar cum travaliul a fost scurt și doar în spital, nu am apelat efectiv la ea. M-a ajutat însă și ideea că ar fi fost alături de mine dacă s-ar fi putut. Și încurajările ei virtuale de dinainte de naștere m-au ajutat să mă relaxez când o așteptam pe Ema.

Cam așa mi-am făcut eu sarcinile ușoare. Pentru că nu doar lipsa grețurilor e importantă. Starea psihica și lipsa stresului sunt și mai importante.

Dacă aveţi ceva de comentat