Avantaj, bebe doi

Principalul avantaj al copilului cel mare este că pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp a fost copil unic. Mama și tata au fost doar ai lui, i-au oferit exclusivitate și în iubire, și în atenție și ca timp dedicat.

Principalul dezavantaj este ca părinții au făcut (involuntar) teste pe el. Au experimentat pentru prima oara ‘părinția’ și au învățat de la zero meseria asta avându-l pe el ca proiect.

La bebe doi, treaba e mai complicată. Iubirea se înmulțește, amândoi beneficiază de ea în mod egal. Dar timpul, din păcate, nu se dilata, nici părinții nu se duplică, deci al doilea copil petrece, în general mai puțin timp singur cu părintii.

În schimb, este timp de mai bună calitate. Pentru că acum știi chestii, ai învățat din greșeli (ideal) și aplici direct metoda care merge.

Știi de la început cât de importanta e alăptarea, așa că pui copilul la sân cât de repede posibil (la doua ore de la naștere, în cazul Emei).

Nu te mai gândești cu teamă că nu ai lapte, nu mai încerci să alăptezi la program pentru că așa zic unii medici, nu mai socotești cât mănâncă și la ce oră. Te relaxezi și lași copilul să crească. Pentru că acum știi mai mult.

Nu te mai învârți cu căruciorul în jurul fântânii arteziene de la Palas, poate-poate adoarme copilul. Îl pui în sistem de purtare și adoarme în 5 minute oriunde.

Nu mai dai banii pe picături minune pentru colici. Îl ții în brate la căldurică și te minunezi de economia făcută.

Sari lejer peste băița zilnica și aproape ritualică pe care i-o făceai copilului cel mare. Îl speli complet pe cel mic când apuci, când ai timp și cât de repede poți.

Regim in alăptare? Ce e ăla? La Cosmin am băut cafea fără cofeina primele 8 luni, am mâncat fără ceapă, usturoi, fasole, etc vreo două luni. Acum îmi dau seama ca e mai important sa mănânci ce ai la îndemână. Și sa bei o cafea buna în fiecare zi.

“Copilul trebuie sa adoarmă singur, în pătuțul lui și toată noaptea.” Acum știi că-s doar povești de adormit copiii și îl pui lângă tine în pat, dormi când doarme el și îl lași sa se servească la masa când I se face foame.

ooo, copilul are o iritatie/bubita/punct…suna medicul‘, cam așa am reacționat la Cosmin în primele luni. Acum, când apar la Ema, aproape ca nu le observam. ‘Uite, ii e cam cald‘ e maximul pe care îl mai zicem.

Pe Cosmin l-am dus cu mașina într-un coșuleț în primele săptămâni. Eu stăteam cu el în spate și îl țineam, iar Felix conducea. Acum cautăm scaun rear-facing pentru Ema și scoica nu ni se mai pare deloc sigură.

Să sperăm că o să reușim să evităm aceleași greșeli. Și că o să fim dispuși să acceptăm și diferențele dintre ei doi. Ca o concluzie totuși, nu e chiar așa rău să fii al doilea copil (cred, că nu am de unde să știu :d ).

Dacă aveţi ceva de comentat