Cu Tudor la film (și la bibliotecă)

Îmi plac foarte mult cărțile și filmele istorice. Îmi place să știu cum au trăit oamenii în alte vremuri, cum gândeau, ce simțeau și cum s-au schimbat lucrurile între timp. De asta citesc cărțile. Îmi place să văd cum se îmbrăcau, să aud cum vorbeau și ce ascultau. De asta mă uit la filme. Frumoasele situații în care există și filmul și cartea mă încântă la culme.

Normal că am și perioade istorice preferate. Și personaje istorice preferate. Am crescut fascinată de istoria Franței. Mi-au plăcut Egiptul și Roma antică. Dar în ultimii ani m-am trezit înconjurată de Tudori. Filme, cărți, documentare – au devenit brusc la modă.

This slideshow requires JavaScript.

Totul a început cu The Tudors, un serial TV care urmărește căsătoriile lui Henric VIII. De fapt, se axează în special pe divorțurile și despărțirile de soții. De la Katherine de Aragon, la Anne Boleyn sau Katherine Howard, regele își schimbă soțiile ca pe șosete. Pentru asta (sau mai degrabă folosindu-le ca pretext), înființează Biserica Anglicană, separându-se astfel de ce catolică. E drept că filmul e romanțat, că se exagerează, dar asta e important oare? Sau faptul că printre picături, mai învățăm și ceva istorie? Iar actorii satisfac toate gusturile, feminine și masculine – Jonathan Rhys MeyersHenry Cavill (înainte să fie Superman) sau Natalie Dormer (înainte de GoT).

This slideshow requires JavaScript.

Dacă aveți impresia că serialul ăsta e romanțat, stați să vedeți ce urmează. The Other Boleyn Girl este o carte a Philippei Gregory despre dragostea dintre Henry VIII si surorile Boleyn. Da, se pare ca Henry a luat cele două surori la rând. Anne a fost a doua sa amantă, după sora ei mai mare Mary. Deși e plină de ne-adevăruri istorice, cartea este frumos scrisă, detaliată și realistă. Filmul, cu Natalie Portman și Scarlett Johansson, cu toate că a avut avantajul unor actori cunoscuți și al unui buget generos, nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. 

Dacă vreți ceva cu succes la public și la critici, atunci uitați-vă la Elizabeth și la continuarea ei Elizabeth:Epoca de Aur, cu Cate Blanchett și Geoffrey Rush, sau la Shakespeare in Love. Pentru ceva mai profund, nu uitați de A Man for All Seasons, un film de Oscar despre Thomas More, unul din mentorii pre-reformă a lui Henry VIII, un om care nu și-a putut încălca principiile nici măcar din dragoste pentru regele și prietenul său.

This slideshow requires JavaScript.

Iar dacă sunteți cu adevărat fani ai perioadei, cărți sunt cu zecile. Doar Philippa Gregory, de exemplu, are o serie de șapte cărți (traduse și la Polirom), care urmărește personaje aparent secundare ale curții englezești pentru a descrie tumultul evenimentelor istorice. Deci timp să fie, că ocupații ne găsim.

 

Dacă aveţi ceva de comentat