Cosmin se joaca

Bebelușii și televizorul

Televizor în dormitor, în sufragerie, poate și în bucătărie, laptop, telefon mobil – suntem înconjurați de ecrane și nu rezistăm prea mult fără să le verificăm măcar puțin, două secunde. Ce facem cu toate electronicele astea când apare copilul în viața noastră?

Răspunsul Asociației Americane de Pediatrie e clar – fără ecrane până la vârsta de doi ani. Adică fără TV, telefon, laptop, tabletă, și orice alt tip de ecran vă mai trece prin cap cel puțin până la vârsta de doi ani. După aia nu-l uităm toată ziua în fața calculatorului, limita fiind de două ore pe zi.

De ce nu televizor?

Pentru că nu ajută deloc la dezvoltarea creierului. În primii doi ani, copii nu pot face legătura între imaginile 2D de la televizor și viața reală.

Are efecte negative asupra dezvoltării limbajului, a cititului și a memoriei pe termen scurt. Chiar și când televizorul merge fără să ne uităm la el, numărul de cuvinte pe care le adresăm copilului scade, deci scade și ritmul lui de învățare a vorbitului. La fel, atenția noastră nu mai este îndreptată complet spre copil (chiar dacă ne jucăm cu el), pentru că ne este distrasă de zgomotul de fond al emisiunilor TV.

Le fură din timpul pe care ar trebui să îl petreacă explorând lumea sau interacționând cu părinții.

Poate duce la probleme cu somnul și cu atenția, obezitate sau comportament agresiv.

Emisiunile educative conțin prea multă informație pentru un bebeluș, imaginile se schimbă prea repede pentru capacitatea lui de concentrare și, de multe ori, nu au un conținut chiar educațional.

Reguli?!

Nu punem televizor sau calculator în camera copilului.

Nu lăsăm telecomanda la îndemâna copilului, alegem noi ce program urmărim.

Nu ne uităm la emisiuni sau filme nerecomandate copiilor de față cu ei. Chiar dacă se joacă, la nivel subconștient sunt atenți și la informațiile din jur.

Alternative

În loc să plantăm copilul în fața televizorului, îi putem oferi momente de joacă individuală supravegheată. El va învăța mai mult dacă bate o lingură într-o oală decât dacă se uita 30 de minute la televizor în timp ce gătim (de exemplu).

Învățarea de lucruri noi vine din cărți, jocuri și interacțiune umană.

Dacă alegem să ne uitam la televizor, trebuie să ne uităm împreună, să îi explicăm ce vede, comportamentele greșite, ceea ce e adevărat și ce nu, raportul cauză-efect.

O altă alternativă sunt filmele sau desenele animate pe calculator, așa scăpăm și de reclamele pentru copii și avem și un control mai strict asupra timpului petrecut în fața unui ecran.

Cosmin gătește
Cosmin gătește

Cum am închis noi televizorul

Când Cosmin avea 8 luni, am început să folosim desenele și televizorul să îl liniștim – la schimbat de scutec sau de haine, la îmbrăcat după baie, tăiat unghii, chiar și la liniștitul de dinainte de somn. Până la un an, ajunsese să fie nevoie și de 30-45 de minute de desene animate până adormea seara. În plus, avea parte de emisiuni TV și ziua (pentru că bonă).

Devenise agitat, se trezea foarte des după ce adormea, tresărea din senin, țipa la noi când ne jucam și clar se lăsa cu plânsete când închideam desenele. Și atunci am zis gata, renunțăm la desene și la televizor, la youtube și telefoane.

A fost mai greu prima săptămână, pentru că trebuia să îl liniștim seară de seară altfel înainte de somn. Dar cu plimbat prin cameră și cântat, Felix a rezolvat partea asta. După, de fiecare dată când punea mâna pe telecomandă sau pe telefon, îi spuneam că nu ne uităm la desene, și ne găseam ocupație. Iar bona se uită mai rar, și fără sonor.

Nu înseamnă că televizorul nu merge deloc la noi acasă. La somn, dacă nu sunt eu acasă, tot la desene animate adoarme. Îi plac emisiunile cu animale, cântecele populare, dar am scăpat de nervii care apăreau când închideam TV. Îi place să se uite la poze și filmulețe cu el pe telefon, dar nu mai strigă (prea tare) dacă nu ne uităm imediat și continuu la ele.

Se putea și mai bine din punctul ăsta de vedere? Probabil că da, dar asta e situația actuală.

Bibliografie

Dacă aveţi ceva de comentat