Felix si Cosmin

Vacanță la Roma – Colosseum

Cu toate că programarea online ne-a salvat de cozi când am fost la Vatican, la Colosseum am ajuns complet nepregătiți. Și fără  bani suficienți, și fără bilete rezervate, dar cu o mare dorință de a-l vizita.

Din prima am fost atacați de o domnișoară care ne-a oferit într-o engleză stricată un tur, la un preț special de 27 de euro de persoană, având avantajul ghidului și al săritului peste coada de 2 ore (minim). Am zis că ne mai gândim și am mai făcut câțiva pași. Am fost preluați de un domnișor de data asta, care ne oferea același lucru dar cu 35 de euro de persoană. Cică într-un grup mai restrâns. Hmmm…am devenit și mai gânditori când am văzut cât de lungă era coada și cât de greu se mișca. Așa că am căutat din nou domnișoara cu super oferta.

Și în timp ce o întrebam de un bancomat, am descoperit că e româncă. Cum habar n-avea de bancomate în zonă, ne pregăteam să apelăm la carabinieri. Care au fost atât de treabă că au venit ei înspre noi. După ce ne-au lămurit de bănci, ne-au zis bună ziua și au legitimat domnișoara. I-am lăsat într-un murmur de perche-uri și alte întrebări și am plecat după bani.

Pe drum am descoperit un restaurant cu wi-fi, am băut o cafea și am cumpărat bilete online. Cu 14 euro bucata. Așa am economisit 26 de euro și am sărit peste o coadă uriașă. În 10 minute ne învârteam fericiți pe culoarele Colosseumului.

După alte 10 minute ne învârteam în continuare, pentru că ne rătăcisem și nu reușeam să ajungem la nivelul unu. Iar talentul italienilor pentru indicatoare s-a pierdut undeva la intrarea în minunăția de amfiteatru.

Amfiteatrul Colosseum

este grozav de mare, impresionant mai ales dacă te gândești că a fost construit acum 2000 de ani. La început mi s-a părut mai mic decât arena de la Verona, dar de sus l-am admirat la adevărata scară. Și e o scară maaaare. Am aflat chestii interesante despre el: la început putea fi transformat în lac pe care se plimba Nero cu barca, “scena” era plină de tot felul de trape și mecanisme pe unde ieșeau gladiatorii sau animalele sălbatice și se pare că nu s-au găsit dovezi despre creștini martirizați aici.

Până la urmă nu ne-a părut rău că am mers fără grup, pentru că ar fi fost un ritm mult prea intens pentru Cosmin. Am mers vreo oră jumătate pe scări și culoare, am făcut poze fără grabă, ne-am odihnit când am vrut. Nu am avut ghid, dar am fi putut închiria un audio-guide, dacă ne-ar fi venit ideea mai devreme. Scorul final Roma +1

Highlights of the day

  • domnișoara ghid care încă era cu carabinierii și după ce am băut noi cafeaua jumătate de oră
  • SUTELE de selfie-stick-uri
  • doamna chelneriță de la restaurant care era din Brașov și a fost foarte sociabilă cu Cosmin
  • băbuța de la metrou care a vorbit cu Cosmin și care a întrebat dacă are nume de sfânt

Dacă aveţi ceva de comentat