Eu si Cosmin

Vacanță la Roma – Forumul Roman

La Roma, Forumul e offline. E fix lângă Colosseum, intri cu același bilet, și ai ocazia să te plimbi pe străzile vechii Rome cât vrei (sau cât te țin picioarele).

După două ore prin Colosseum am ieșit relativ obosiți dar dornici să vedem și mai multe. Așa că ne-am îndreptat spre Forum. Am urcat frumos un deal, împreună cu turma de turiști, și am ajuns…la o bisericuță. Ne-am întors și am urcat o altă stradă pietruită, împreună cu ceilalți turiști și am ajuns…la ieșirea din Forum. A treia oară a fost cu noroc, și am găsit și intrarea.

Cosmin a adormit undeva pe drum între Colosseum și Forum, deci nu mai eram grăbiți de foame sau de somn, și ne-am plimbat în voie printre ruine, pietre și statui. Forumul era de fapt o piață mare, înconjurată de temple și clădiri administrative. Aici se adunau romanii să pună țara la cale, să se contrazică pe teme politice și să vadă ce-o mai făcut vecinii.

Aici era Templul Vestei și Casa Vestalelor, un fel de măicuțe romane, care erau însă zidite ca Ana dacă nu își respectau jurămintele. Tot aici se afla sediul Senatului roman și judecătoria, templul lui Vulcan sau al lui Castor, fântâna Juturnei și multe alte vestigii arheologice. Aici a fost linșat Tiberius Gracchus și tot aici a fost incinerat Iulius Cezar. Mare parte din istoria Romei s-a învârtit în jurul acestui loc.

Spre final, am urcat dealul Palatin printr-o livadă de portocali și am văzut totul de sus. Așa am avut ocazia să admirăm mai bine întreaga piață și să ne minunăm cum de s-au construit toate astea în antichitate.

Următorul obiectiv a fost Columna lui Traian, cred că aproape obligatorie pentru toți românii care ajung la Roma. E la vreun sfert de oră de mers pe jos de Colosseum, se poate observa de după un gard și nu prea ai cum să înțelegi de la distanță scenele sculptate. Dar asta nu ne-a oprit de la a încerca măcar.

N-am mai avut energie să vizităm și forumurile imperiale sau dealul Capitoliului, dar pentru o zi a fost suficientă informație. Am avut noroc de soare și vreme frumoasă, și eu și Cosmin ne-am bronzat puțin. Deci, din nou, Roma +1.

Highlights of the day

  • restaurantul Subway fără baie (???)
  • cafeaua la un euro de la centrul info-turist
  • slujba religioasă ținută de papă seara la San Pietro

 

Dacă aveţi ceva de comentat