Primele puzzle-uri pentru copii

Seria jucăriilor continuă azi cu puzzle-urile. Sunt niște jucării simple, versatile, apreciate, și foarte utile pentru dezvoltarea unui copil.

Un puzzle are rol în dezvoltarea motorie (coordonare mână-ochi, abilități motorii fine, etc), cea cognitivă (recunoaștere de forme, înțelegerea mediului, memorie, rezolvare de probleme) și emoțională (răbdarea, stabilirea unor țeluri). E mai complex decât pare la prima vedere, nu?

Tocmai de aceea, există foarte multe modele de puzzle-uri și noi am încercat cam tot ce am găsit.

Cele mai simple și primele cu care a făcut cunoștință Cosmin sunt cele încastrabile. Am avut de toate felurile: cu animale, cu mașini, cu numere, mai scumpe (aici recomand BigJigs), mai ieftine (luate din EGros, care s-au cam dezlipit de la folosire prelungită). Mai întâi se uita la noi cum punem piesele la loc, apoi le împingea el una câte una, acum face simultane cu toate o dată. Am primit primul puzzle de genul ăsta când a împlinit un an și i-au ocupat mult-mult timp.

Un alt fel de puzzle încastrabil, dar puțin mai dificil, a fost cel cu magneți. Adică peștișori care trebuie așezați la locul lor cu undița, în cazul nostru. A fost o încântare chiar și pentru noi să ne jucăm cu el. Nu avem fix modelul de aici, dar e foarte asemănător.

Nivelul următor de puzzle a fost cel clasic, din 2-3-4…15-20 piese. Se descurcă oarecum cu ele, chiar dacă nu e independent. Dar a învățat câteva comenzi simple (rotește, întoarce), știe de colțuri și margini, iar cele simple din câteva piese le face singur cap-coadă. Am mers tot pe animale, pentru că îi plac foarte mult. dar recent a devenit încântat de excavatoare așa că ne-am conformat și noi. La tipurile astea de puzzle e important să fie rezistente, deci carton gros sau lemn ar fi alegerea perfectă, cele marcate special pentru copii mici, cu piese mari (care nu pot fi înghițite).

Asemănătoare sunt cărțile cu pagini-puzzle. E o combinație frumoasă, pe o pagina poți să citești povestea, iar pe cealaltă ai un puzzle cu personaje și întâmplări din poveste. Un 2 în 1 pe placul nostru.

Din aceeași categorie, dar la un nivel mare sunt covorașele-puzzle. Noi le-am folosit mult timp, de când avea vreo 6 luni și am început să îl așezăm pe jos la joacă. Dar acum și le așează cum vrea el, face modele, face șotroane. Încă se mai distrează și cu ele, după cum puteți vedea mai jos.

Puzzle-urile din cuburi de lemn mi-au adus aminte de copilărie când le-am văzut, deci le-am cumpărat imediat. Noroc că i-au plăcut și copilului, că altfel eram nevoită să le folosesc eu 😀 Pașii au fost aceeași – s-a uitat la noi, apoi ne-a ajutat, apoi a încercat să le pună singur. Iar acum a trecut la nivelul următor, le reinventează și face turnulețe cu ele.

Ultimul puzzle care ne ocupă timpul este unul cumpărat de bunica. Nu se descurcă să îl facă singur, este destul de complex. Dar ajută la învățat numerele și ordinea lor. Și pentru exersat răbdarea. Cam așa arată, chiar daca nu e fix cel de aici.

Cam astea sunt puzzle-urile pe care le-am folosit de vreun an jumătate încoace. O sa studiez piața să văd ce mai rezervă viitorul și vă țin la curent.

Dacă aveţi ceva de comentat