Cosmin

Recomandări oficiale despre diversificarea bebelușului

Unul dintre motivele care m-au determinat să aleg auto-diversificarea pentru Cosmin a fost schema de diversificare pe care am primit-o de la pediatru. 10 ml de supa de morcov în prima zi, 20 de ml a doua și a treia zi, apoi adăugați o rădăcina de pătrunjel, etc., etc. Conform schemei, pe la un an, ajungeam să “scoatem” mesele de lapte din timpul zilei și să îi dăm și ceva mâncare adevărată.

Pe mine schema asta m-a descurajat complet. Cum citisem despre blw câte ceva, m-am apucat de studiat și mai mult. Și am aflat și de recomandările țărilor civilizate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă lapte exclusiv (matern sau praf) până la 6 luni, și apoi introducerea solidelor. Nu există o schemă, doar recomandarea de a introduce mâncăruri variate, sigure și nutritive. Și de a nu se adăuga zahăr și sare în alimentația copiilor mici.

În Marea Britanie, NHS (direcția lor de sănătate publică) susține recomandările OMS de a se începe diversificarea la 6 luni. Chiar insistă să așteptăm până când copilul este pregătit de solide – e capabil să stea nesusținut în funduleț, sunt capabili să ducă singuri mâncarea la gură, pot înghiți mâncarea (adică nu mai împing cu limba afară tot ce le atinge buzele). De la 6 luni, NHS recomandă fructe și legume moi, gătite și crude (piureuri sau bucăți întregi), apoi carne mai moale, pește, paste, ouă fierte (cu tot cu albuș), lactate integrale. Deci fără scheme, fără reguli de trei zile. De asemenea, susțin (bazat pe dovezi) că alergenii trebuie introduși de la 6 luni, pentru că introducerea târzie a acestora nu scade riscul de alergii.

Canadienii (Ministerul Sănătății, Societatea Canadiana de Pediatrie, etc., etc.) sunt și mai radicali în gândire. Adică diversificarea ar trebui să înceapă cu surse importante de fier – carne, înlocuitor de carne și cereale bogate în fier. Apoi introdus cât de repede (până într-un an) o alimentație comună cu cea a familiei, încurajarea auto-hrănirii. eliminarea piureurilor până la 9 luni. Alte idei interesante – alăptat până la minim doi ani, fără sare/zahăr/miere, fără sucuri, carne/ouă/pește nepreparate termic.

În decembrie 2016, Ministerul Sănătății din România și-a actualizat ghidurile pentru medici și pacienți. Și așa am ajuns și noi în secolul 21 cu recomandările – deci dieta cât mai diversificată încă de la 6 luni (dar nu mai devreme), cu prezența zilnică în alimentație a cel puțin patru grupe de alimente din șapte recunoscute:

  1. cereale, rădăcinoase, tuberculi
  2. păstăioase, nuci
  3. produse lactate (lapte, brânzeturi, iaurt)
  4. carne, pește, ficat de pasăre/alte organe
  5. ouă
  6. legume și fructe de culoare galbenă și portocalie sau cu frunze verzi (adică bogate în vitamina A)
  7. alte fructe și legume

La fel ca și frații canadieni, și ministerul nostru recomandă “demararea alimentației complementare cu alimente care conțin fier, inclusiv cereale îmbogățite cu fier pentru sugari, carne pasată de pasăre sau soia, legume, fructe și produse lactate, cum ar fi iaurtul de casă cu grăsime integrală, crema de brânză” (p. 18). Ghidul (p. 14-23 despre subiectul în discuție) chiar merită citit de toți părinții și mai ales de medicii de familie și pediatrii care încă recomandă sucuri de la 4 luni și supiță de morcov la 6 luni. E plin de chestii interesante, inclusiv interzicerea ceaiului pentru sugari, sfântul ceai de care nu scapi de nicăieri  – “beneficiile consumului de ceai la sugari sunt necunoscute” (în categoria asta intră și ceaiurile pentru colici).

Deci au dispărut sau ar trebui să dispară și la noi recomandări de genul – ou întreg de la un an, carne de porc de la trei ani, pește la 10 luni sau cine știe ce alte reguli. Copilul sănătos poate mânca și poate digera cam orice aliment gătit sănătos încă de la începutul diversificării.

Eu vă urez poftă bună și mult curaj în ignorarea sfaturilor nedocumentate primite de la medici și de alți binevoitori.

Bibliografie

http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/infant-nourisson/recom/recom-6-24-months-6-24-mois-eng.php

http://healthycanadians.gc.ca/healthy-living-vie-saine/infant-care-soins-bebe/nutrition-alimentation-eng.php

http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/solid-foods-weaning.aspx

http://ghidurimedicale.ro/ghid-de-preventie-vol-6/

Dacă aveţi ceva de comentat