Filme de văzut o dată

În anii ’90 am văzut la televizor o serie care se chema Povești cu final neașteptat (sau eu așa mi-o amintesc). Te uitai, te uitai, și la sfârșit pam-pam…finalul te lua pe nepregătite. Dar, cel puțin, știai că urmează ceva surprinzător, deci nu erai foarte surprins.

Mai jos urmează o listă de filme care pe mine m-au luat pe nepregătite cu finalul lor. Nu vă speriați, nu urmează spoilere, nu vreau să stric filmele pentru nimeni.

The Village începe ca o poveste de groază și se termină..altfel. Locuitorii unui sat izolat în centrul unei păduri au un armistițiu cu animalele ce îi înconjoară – ei nu nu merg în pădure, ele nu intră in sat. Totul se schimbă când unul dintre săteni încearcă să ajungă în cel mai apropiat oraș, în căutare de medicamente.

Al șaselea simț ne face cunoștință cu un Bruce Willis dezorientat, un psiholog cu o căsnicie în pioneze. Unul dintre pacienții lui este un copil care are o problemă specială – poate vorbi și poate vedea oameni decedați. Relația dintre ei le vindecă amândurora viața, iar finalul-surpriză e cireașa de pe tort.

This slideshow requires JavaScript.

Povestea spusă de supraviețuitorul unui atac armat îl are în centru pe Kaiser Sose, un interlop răzbunător și foarte cunoscut în cercurile potrivite. The Usual Suspects este un film grozav, cu actori pe măsură (Kevin SpaceyGabriel Byrne sau Benicio Del Toro), în care imaginea lui Kaiser Sose este construită scenă cu scenă, dialog cu dialog, cu toate că el nu apare aproape deloc. 

Finaluri neașteptate mai sunt prin filme, nu uitați de The Prestige, Identity sau chiar Saw (eu nu l-am văzut pentru că ideea mi se pare prea macabră, dar am înțeles că ar intra în lista asta).

Dezavantajul cu genul ăsta de filme este că le vezi la adevărata lor valoare doar prima dată, pentru că o dată ce știi finalul, nu mai au același farmec. Cele foarte bune, cum cred că sunt The Usual Suspects sau The Prestige merită totuși văzute și a doua oară, să te minunezi singur cum de nu ai văzut din prima care-i treaba. Pentru că, dacă știi dinainte cum se termină, orice detaliu e important și aproape evident.

Dacă aveţi ceva de comentat