Cărți despre război

Al doilea război mondial este o perioadă neagră din istoria recentă. Victime numeroase, arme mai mult decât mortale, orașe și țări distruse, a avut tot ce îi trebuie să se facă memorabil. A devenit inspirație pentru cărți sau filme și nu prea ai cum să îl eviți.

În ultimul timp au apărut (sau poate doar am citit eu) multe cărți al căror subiect se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial. Unele au fost sau vor fi ecranizate, unele au fost sau vor fi traduse și în limba română. Nu sunt cărți cu lupte și soldați, ci despre impactul războiului asupra oamenilor obișnuiți, despre femei și copii, și despre oamenii rămași acasă.

Toata lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr, a primit premiul Pullitzer pentru povestea unei tinere franțuzoaice nevăzătoare și a unui soldat german. Refugiați, marșuri ale armatei, orfani și transmisiuni radio ilegale – sunt câteva dintre elementele care conturează o imagine crudă a războiului și a efectelor pe care le are asupra tuturor familiilor, indiferent de care parte a granițelor se află.

O carte despre două surori, The nightingale, de Kristin Hannah, m-a cucerit de la primele pagini. Cele două personaje feminine sunt puternice și luptătoare, în ciuda aparențelor și a diferențelor dintre ele. Una salvează piloți englezi ale căror avioane au fost doborâte de germani, pe când cealaltă salvează copii evrei de la deportarea în lagărele naziste – dar amândouă încearcă să reziste războiului și agresorilor. Una va fi decorată și eforturile îi vor fi cunoscute și recunoscute, iar cealaltă nu va avea altă mulțumire decât propria familie. Dar amândouă au făcut tot posibilul, în propriul mod, să salveze cât mai multe vieți.

Sarah’s Key, pornește de la o întâmplare reală – în iulie 1942, poliția franceză a adunat în vederea deportării familii de evrei din Paris pe velodromul de iarnă. Sarah, o fetiță de 10 ani își ascunde fratele mai mic în dulap înainte de a fi luată împreună cu părinții de către poliție. Atât povestea reală despre razia de la velodrom, cât și cea inventată a fetiței și a fratelui ei te lasă fără cuvinte.

Aproximativ 100 de pagini, doar atât are Noaptea lui Elie Wiesel. Dar cum nu e un roman, ci o carte de memorii, 100 de pagini sunt mai mult decât suficiente ca să înțelegem exact ce au însemnat deportările și lagărele de concentrare. Călătoria forțată a familiei lui Elie Wiesel începe într-o noapte în Sighet și se termină în Buchenwald, câteva luni mai târziu, luni pline de marșuri forțate, boli și exterminare.

Alte cărți mai noi sau mai vechi cu același subiect: Hoțul de cărți (da, a fost carte înainte să fie film), Imperiul soarelui (nu ratați nici filmul cu Christian Bale și John Malkovich), Hotel on the Corner of Bitter and Sweet.  Sunt doar câteva dintre sutele de cărți cu acest subiect, dar nu le putem citi chiar pe toate, nu?

Dacă aveţi ceva de comentat