Cu și despre jucării

Dacă îți pui mintea, orice aspect al creșterii copilului poate deveni complicat. Și cum sunt o fire îngrijorată din facere, nu au scăpat nici jucăriile din atenția și gândurile mele.

Să îl ajute în dezvoltare și învățare, dar să fie totuși jucării; să nu fie prea simple, dar nici prea complicate pentru vârsta lui; să nu se plictisească repede de ele; să nu fie foarte scumpe, dar nici să nu se descompună după câteva folosiri…

Cosmin se joaca
Cosmin se joaca

Din categoria marilor succesuri este căsuța pentru sortat forme, care l-a ținut ocupat câteva luni. După ce a reușit sa bage toate formele a devenit complet dezinteresat de ea, chiar și după ce ma pus-o la păstrare o perioadă bună de timp, dar și-a făcut treaba. Din aceeași serie, puzzle-urile încastrate din lemn au fost foarte interesante. La fel, după ce le-a învățat pe de rost, nici nu le mai observă prin casă. Am avut cu cifre, animale de toate felurile, mijloace de transport. Le mai scoatem din când în când, dar e mai interesat să știe cum se cheamă fiecare animal, cum face vaca, deci acum sunt mai utile pentru dezvoltarea limbajului decât pentru potrivit formele. Prețul unui puzzle variază de la 7 lei la 30, deci sunt niște jucării convenabile.

Cosmin deseneaza
Altă investiție meritată au fost creioanele cerate. În timp a învățat și că nu sunt bune de mâncat, deci am eliminat o grijă în plus, iar pereții i-a desenat doar de vreo două ori (noroc că avem var lavabil). Nu e mare artist, dar îi place să se uite la noi cum desenăm și ne mai ajută și el uneori. Cărțile de colorat sunt destul de ieftine, iar un top de hârtie colorată pentru exprimarea liberă face toții banii. Mai am și un set de acuarele pentru pictat cu degetele, dar mai aștept puțin să îi mai treacă pofta de gustat din orice.

Cosmin si blocurile de lemn

Blocurile de construcție din lemn și piesele Lego sunt indispensabile. A trecut prin faza în care doar se uita la noi cum construim, apoi le dărâma sau le desfăcea, iar acum se chinuie să construiască el diverse.  Nu se joacă zilnic cu ele, dar nici nu ne încurcă prea mult prin casă. Și vor fi utile la învățat culori sau numere. Iar dacă nu te arunci la piese Lego originale, nici nu sunt o cheltuială care să te dea afară din casă.

Alte jucării preferate ar mai fi: o fermă care cântă, cărțile de tot felul (dar mai ales cele cu animale), un cal care merge și cântă, mingile, o pasăre de pluș care cântă (observați pattern-ul?!), un tobogan cu mașinuțe. Și să nu uităm learning-tower-ul. care e cea mai tare jucărie posibilă.

Cosmin in LT

Cam astea au fost principalele ocupații pentru ultima perioadă (de la 12 la 18 luni), dar în ultimul timp e mai interesat de mers afară la plimbare, de cântat și povestit sau de alergat prin casă. Deci, cel puțin când suntem noi acasă, majoritatea jucăriilor stau la locul lor.

Acest articol conține linkuri de afiliat. Vă mulțumesc!

2 thoughts on “Cu și despre jucării

  1. Buna Catalina, cum vine vara iti recomand jucarii pt seson: o motocicleta, galetusa si lopata, pistol de apa, minge.
    Pt mine piesele de Lego au fost o investite foarte buna inca le mai folosim.

    1. Multumesc de recomandari 🙂 Am luat deja o motocicleta, pe care merge toata ziua, o sa ne inarmam si pentru joaca prin apa si nisip cat de curand

Dacă aveţi ceva de comentat