mancare de urzici

Mâncărică de urzici cu smântână

Până acum am cumpărat/gătit urzici de maxim trei ori. De fiecare dată le-am luat din piață și am fost plăcut surprinsă să văd că nu pișcă și că sunt ușor de gătit. Rezultatul nu a fost chiar mulțumitor, dar asta e altă poveste.

Cum sâmbătă dimineață, vremea mi-a cauzat o mare lene, n-am mai ajuns în piață, dar tot am cumpărat o sacoșă de urzici din Carrefour. Pe care a trebuit să le curăț eu. A fost groaznic, fix cum îmi aminteam de mică – urzicăcioase și antipatice, am ajuns să le curăț folosind mănuși (de iarnă, pentru că nu aveam de unică folosință). Au fost o ustensilă cel puțin interesantă în bucătărie.

Pe la jumătatea pungii (adică după vreo jumătate de oră), mă întrebam de ce n-am cumpărat spanac, iar ultimele două mâini le-am aruncat cu totul că nu mai rezistam. Dar, spre deosebire de anii precedenți, mâncarea a ieșit chiar bună.

Mâncărică de urzici cu smântână

mancare de urzici

mâncare de urzici

Ingredients

 • o pungă mare de urzici
 • un pahar de lapte
 • o ceapă mică
 • un cățel de usturoi
 • 20-30 de grame de unt
 • 100 ml smântână
 • 2-3 linguri de făină

Instructions

 1. Se spală bine și se curăță urzicile. Cu multă-multă răbdare. Ar trebui să rămâneți doar cu frunzulițele, care sunt mai fragede. Și aveți grijă să dați deoparte iarba și pământul de pe ele.
 2. Puneți untul la topit într-o tigaie.
 3. Într-o oală mare fierbeți niște apă. După ce începe să fiarbă, pedepsiți urzicile și dați-le în câteva clocote. Apoi lăsați-le la scurs.
 4. Adăugați usturoiul tăiat mărunt și ceapa cubulețe peste untul topit.
 5. După ce s-au călit puțin, puneți și făina și amestecați cam un minut.
 6. Turnați și laptele și amestecați în continuare până se îngroașă sosul.
 7. Sosului Bechamel obținut (că asta am făcut până acum) îi faceți cunoștință cu urzicile, care au devenit între timp mai prietenoase. Dacă doriți, puteți să le mai tăiați sau chiar blenduiți puțin înainte.
 8. Mai lăsați pe foc mic vreo 10 minute, amestecând din când în când. Dacă vreți o mâncărică mai subțire, mai puneți lapte.
 9. Nu uitați de smăntână, merge și ea pe foc 2-3 minute.
 10. Gustați și potriviți de sare.
 11. Și mâncarea este gata.
 12. Merge de minune cu mămăliguță caldă.
https://catalina.vatuiu.com/2016/02/24/mancarica-de-urzici-cu-smantana/

Poftă mare!

Dacă aveţi ceva de comentat