Cosmin-in-Verona

Babywearing everyday

Am mai scris o dată un articol despre babywearing, în care vă povesteam cât de frumos este să te poți plimba nestingherit pe oriunde, indiferent de scări, gropi, lipsă de trotuare. Să ieși cu bebe afară indiferent de vreme, fie că sunt -10 grade, fie că plouă sau ninge. Să îl simți mereu lângă tine, să îți audă inima și să îl ții strâns când e tot moale și greu de somn.

Pentru că babywearing-ul e la modă, dar e și foarte sănătos pentru copil și de mare ajutor pentru părinți, mă gândeam să va fac o listă a sistemelor de purtare sănătoase.

Wrap-ul elastic

Este indicat de la naștere până pe la 7-8 kg ale bebelușului. Sunt producători care se laudă cu susținere bună și la 10 kg, dar cred că depinde și de cât de exploatat este sistemul. Este foarte ușor de montat, mai întâi se pune wrap-ul, apoi se pune și copilul. Ceea ce e util pentru părinți fără experiență și pentru bebeluși mici-mici, pe care ți-e și frică să îi iei în brațe.

Slingul cu inele

Este un pic mai greu de stăpânit (eu sincer nu m-am descurcat), dar e foarte versatil. Merge foarte bine vara, pentru că e subțire și lasă loc aerului. Se poate purta în față și pe șold, și e potrivit de la naștere la 20-25 de kg. Deci are viață lungă.

This slideshow requires JavaScript.

Wrap-tai

Există mic și mare, este relativ ușor de legat pe tine și oferă o susținere foarte bună atât copilului, cât și spatelui părintelui. Noi am avut wrap-tai mic și l-am purtat cu succes cam jumătate de an. Pentru mine cel puțin, renunțarea la wrap-tai a fost destul de dureroasă, pentru că nimic nu mi se părea la fel de comod. Merge cam de la o lună până la 18 luni. Cel mare, chiar și mai mult.

SSC

Adică Soft Structured Carrier sau marsupiu sau port-bebe, este cel mai popular și cunoscut sistem de purtare. Este ușor de montat datorită cataramelor și se pretează după ce bebe stă în funduleț (adică își susține singur spatele) până când nu mai vrea. Se poate folosi și în spate pentru copii mai mari și distanțe mai lungi, și se găsește într-o gamă variată de mărci, culori și materiale. Noi avem Manduca, dar am încercat și Boba, Luna sau Isara.

Wrap-ul țesut

Este cel mai longeviv sistem, potrivit oricând și oricui (am văzut și copii de 12 ani puși în wrap țesut, pentru poză, normal 🙂 ). Are lungimi diferite, de la 3.6 la 7 m, poate fi pus în față, pe șold sau în spate, există n moduri în care poate fi legat. Tot ce trebuie este răbdare, perseverență și un copil dispus. Noi nu prea am reușit să îl folosim, poate și din cauză că l-am cumpărat cam târziu, când Cosmin nu mai avea răbdare să stea la testele și bâlbâielile mele. Dar pentru cine îi dă de cap, am înțeles că ar da dependență.

***

De când lucrez la Palas, zilnic văd copii purtați. Și mi se face un dor nebun de anul trecut când ne plimbam ore în șir prin parc, stăteam cu fetele la o cafea și ne uitam la cei mici cum abia-abia învățau să se țină pe picioare. Nici nu îmi dau seama cum a trecut un an de atunci. Noroc că în week-end încă îl mai pot purta pe Cosmin, chiar dacă numai câte jumătate de oră o dată. Numai cât să mă vindec de dor.

P.S. Mențiuni onorabile ar mai fi mei-tai-ul, slingul fix sau hop-tye-ul, dar eu personal le cunosc mai puțin, deci vi le las ca temă pentru acasă.

Imagini preluate de pe:

  1. http://www.babipur.co.uk/
  2. http://en.lennylamb.com/
  3. frangipanibaby.wordpress.com

Dacă aveţi ceva de comentat