Camera și Marțianul

Tot din seria carte sau film azi vă povestesc despre două cărți care au fost ecranizate recent. Eu personal încă nu am văzut filmele, dar abia aștept să prind niște timp liber.

Ambele cărți au ca subiect personaje captive, puse în situații extreme, sau cel puțin ieșite din comun. În ciuda greutăților și dificultăților care le ies în cale, reușesc să găsească soluții și încearcă din toate puterile să revină printre oameni.

Spoilers ahead!!!

***

Camera

de Emma Donoghue, este o poveste inspirată de cazul familiei Fritzl din Austria. O tânără este răpită și ținută prizonieră în Cameră timp de șapte ani. Împreună și cu ajutorul băiețelului ei de cinci ani, Jack, reușesc să evadeze. Povestea nu se oprește aici, ci continuă cu reintegrarea în familie și în societate (sună comunist, dar chiar despre asta este vorba), a celor doi.

Jack cunoaște doar Camera, și cei patru pereți sunt toată lumea lui. Orice altceva, soarele, cerul, iarba, câinii sau păsările, alți copii, există doar în Televizor. Trebuie să învețe totul.

Pe de altă parte, revenirea nu e ușoară nici pentru mama lui. În șapte ani, lumea s-a schimbat, prietenii s-au transformat, familia a crescut. Și nici ea nu mai este la fel. Adaptarea este mai grea decât se așteaptă, și nu trece mult timp până clachează.

Totul este privit din perspectiva lui Jack, deci învățăm să vedem lumea prin ochii unui copil de cinci ani. Și lumea nu e mereu frumoasă, și nu doar o dată Camera e mai “sigură”. E o carte despre frica de necunoscut și despre pericolele adaptării și rutinei, dar mesajul este că poți să supraviețuiești chiar și unor traume majore și că există o întreagă lume dincolo de ușa Camerei în care stăm cu sau fără voia noastră.

This slideshow requires JavaScript.

Șansele ca acțiunea din

Marțianul 

lui Andy Weir să se întâmple în viitorul apropiat tind spre zero. Mark Watney este unul din astronauții exhipajului Ares 3, trimis în explorare pe Marte. În urma unei furtuni, echipajul e nevoit să părăsească planeta și, pierzând contactul cu Mark, îl consideră mort și își încep călătoria spre Pământ.

Dar, surpriză, Mark supraviețuiește furtunii și începe o luptă contra-cronometru cu planeta Marte, cu rațiile insuficiente de mâncare, cu furtuni, accidente și echipamente care cedează pe sol ce trece (sol = o zi marțiană). În ciuda faptului că este singur pe o planetă aflată la 78 de milioane distanță de casă, Mark începe să cultive cartofi, repară diverse mașinării în moduri care l-ar face invidios și pe MacGyver și călătorește mii de kilometri.

Cu toate că nu te aștepți, ținând cont de subiect, cartea este plină de umor, iar autorul reușește să fie dramatic, fără a fi lacrimogen. Matt nu este o persoană care să își plângă de milă și nu își scoate mai deloc din cap ideea de a se întoarce acasă. Or die trying. 

Cartea este mai mult decât despre supraviețuire, este despre dorința omenirii, indiferent de cetățenie, rasă sau religie, de a-și ajuta semenii. Pentru un singur om, aflat la milioane de kilometri distanță, se cheltuie milioane de dolari, se renunță la posibile descoperiri științifice și se fac sacrificii personale.

L.E. Încercați să depășiți primele 20-30 de pagini din carte. Eu m-am încurcat în detalii tehnice și în cartofi și am abandonat o dată cartea. Dar, cum am prieteni buni, am reluat-o şi am terminat-o fără regrete.

***

După cum vă spuneam, există filme făcute după ambele cărți. Brie Larson joacă în Room, și este nominalizată la Oscar pentru rol, după ce a câștigat deja Golden Globe. Cine altul decât Matt Damon ar putea juca în The Martian? Și el este nominalizat la Oscar, normal. După ce o să văd și filmele, poate o să completez articolul și cu răspunsul la întrebarea carte sau film?  Deocamdată, eu vă recomand să citiți mai întâi cărțile 🙂 

Dacă aveţi ceva de comentat