Mândrie și prejudecată

Una dintre cărțile mele preferate (dacă nu cumva chiar favorita) este Mândrie și prejudecată, de Jane Austen. Publicată în 1813, cartea prezintă povestea unei familii englezești din secolul XVIII. Formată din părinți și cinci fete, familia Bennet duce o viață modestă de provincie, viață bulversată de mutarea în zonă atât a tânărului Bingley (necăsătorit și bogat), cât și a unui regiment de soldați. Încet-încet se înfiripează o poveste de dragoste între Jane, cea mai mare dintre fiice, și tânărul domn Bingley, dar crește și antipatia reciprocă între prietenul cel mai bun al lui Bingley, domnul Darcy, și Elizabeth, a doua domnișoară Bennet. Plină de un umor fin și de situații neprevăzute, povestea a devenit o clasică.

A fost reeditată, continuată, modernizată sau povestită din alt unghi, ecranizată și reecranizată. Fiind un mare fan al lui Jane Austen în general, și al Mândriei în particular, de când am prins-o prima dată (în clasa a cincea) am citit-o de vreo 6-7 ori și am citit și orice era cât de cât pe aproape ca idee sau acțiune. Dacă pe copertă scria că e inspirat de Jane Austen, hop și eu. La fel am făcut și cu filmele, nu am văzut toate ecranizările dar sigur le-am bifat pe cele mai bune.

This slideshow requires JavaScript.

O ecranizare clasică este cea din 1940, Pride and Prejudice, cu Laurence Olivier și Greer Garson, dar nu asta a fost prima mea dragoste. Când e vorba de recomandări de filme/seriale mereu o să am pe listă seria BBC  din 1995, cu Colin Firth și Jennifer Ehle. Nu există alt Mr. Darcy pe lângă Colin Firth, și pentru mine va fi mereu Darcy, indiferent câte alte roluri va juca. Subiectul cărții este fidel urmărit, peisajele sunt superbe, la fel și locațiile. Iar actorii au fost aleși pe sprânceană, sunt sigură că i-ar fi plăcut și lui Jane Austen.

O altă adaptare e filmul din 2005 cu Keira Knightley şi Matthew Macfadyen. Având dezavantajul unui film de cinema (deci mai scurt ca timp), mai pierde din poveste (sau o prescurtează), dar per total e bine. Aici am remarcat-o prima dată pe Rosamund Pike, care face o Jane foarte gingaşă, iar Judi Dench e o lady de Bourg mult mai putin hidoasă decât în serial.

This slideshow requires JavaScript.

Dacă vreți să încercați și alte abordări, ar trebui să începeți cu Jurnalul lui Bridget Jones. Povestea modernă a unei fane Jane Austen, urmărește aventurile și iubirile lui Bridget Jones, până la momentul când își găsește alesul. Adică propriul domn Darcy, jucat exemplar în film de… Colin Firth. Nu-i minunat? Personajul negativ e Hugh Grant, și îi iese destul de bine, în ciuda faptului că el este atât de simpatic (sau poate tocmai din cauza asta, hmm?!)

O altă abordare modernă, dar mai puțin reușită este Austenland, despre un parc tematic bazat pe romanele lui Jane Austen. Aici aflăm că perioada istorică a Regenței avea și mici inconveniente. Amuzant, dar nu foarte amuzant, merge văzut pentru o oră și ceva de relaxare.

Mențiuni onorabile ar mai fi Death Comes to Pemberleycarte și mini-serie tv (continuare, doar pentru cunoscători) și Lost in Austen – reinterpretare tv.

This slideshow requires JavaScript.

 

Și bineînțeles să nu uit de varianta fantasy-horror, Pride and Prejudice and Zombies, care va apărea ca film în curând. Eu am citit cartea, și nu e atât de proastă pe cum m-am așteptat. Este chiar foarte amuzantă, dar aș zice că o lectură a versiunii standard e recomandată ca să apreciați mai ușor poveste cu zombies.

Surse imagini

  1. http://intimesgoneby.wordpress.com
  2. http://austenonly.wordpress.com
  3. www.tweetspeakpoetry.com
  4. amazonaws.com
  5. reginajeffers.wordpress.com/
  6. www.cinemagia.ro
  7. www.more.com/
  8. http://www.blastr.com

 

 

 

Dacă aveţi ceva de comentat