Cum să deschizi o cafenea II

După (sau în timp) ce se rezolvă treaba cu autorizațiile, începe partea mai distractivă și mai satisfăcătoare.

Amenajarea locației

Aici fiecare iși pune imaginația și finanțele la lucru. În principiu, e nevoie de un bar, mese, scaune, lucrări de igienizare și înfrumusețare a spațiului, etc. Toate costă și toate durează (de ex. a durat șase săptămâni pentru mobilierul la comandă). Dar e frumos când vezi rezultate și când vezi că ideea prinde viață.

Alegerea furnizorilor

Cafeaua este cea mai importantă aromă într-o cafenea, dar nu este singura. Pe lângă cafea, mai e nevoie de băuturi răcoritoare și/sau alcoolice, fructe, produse de patiserie, produse de curățenie. Alegerea furnizorilor ține efectiv de gusturi (ce anume vrei să vinzi), disponibilitate de livrare, modalitatea de plată, ce anume primești de la ei (de la pahare sau șervețele la frigidere sau chiar espressoare de cafea).

Angajarea personalului

Din experiență, efortul cel mai mare, ca durată și implicare, a fost făcut în găsirea angajaților. Am întâlnit persoane de tot felul, și cu siguranță am ieșit cu mult din zona noastră de confort. Am programat interviuri la care nu s-a prezentat omul cu care abia schimbasem două vorbe la telefon sau probe la care nu ajungea nimeni.

Marketing&promovare

Găsiți pe cineva priceput pe partea de identitate vizuală. Adică nu cumpărați un logo de pe net și nu faceți meniul in Word. Dacă există buget și pentru o persoană specializată pe marketing, e ideal. Dacă nu, citiți, studiați ce e în jur și căutați chestii care să vă ducă în centrul atenției. Marketingul bun înseamnă mult pentru o afacere proaspăt deschisă, deci nu e de neglijat.

Dacă aveţi ceva de comentat