Să citim pentru copii III

Partea I și partea a II-a a acestei serii au fost scrise acum mult timp și pe alte bloguri, dar asta nu înseamnă că m-am oprit din citit cărți de parenting.

Reţete de jocuri. De ce şi cum să te joci cu copilul tău (Playful Parenting) – Lawrence Cohen

Este o carte foarte interesantă, mai mult decât spune titlul tradus în limba română, în care psihologul L.Cohen explică importanța jocului pentru cei mici. Prin joacă, ei descoperă lumea, iși rezolvă sau iși comunică problemele, sau pur și simplu iși consumă energia. Tot prin joaca împreună cu ei, părinții îi pot ajuta să iși exprime și înțeleagă emoțiile, să treacă peste furie, timiditate sau frică, să se înțeleagă mai bine cu frații. Folosind diverse jocuri de rol, fizice (se pune mare accent pe luptele și trântele corp la corp cu cel mic), coborându-ne la nivelul lor (fizic, pe covor) putem să transformăm momentele încordate ale zilei in ceva distractiv. Este un exercițiu uneori dificil pentru adulți, dar repetiția rămâne mama învățăturii și, în timp, se poate crea reflexul de a lua lucrurile în joacă, nu în serios.

Crescându-l pe Cain (Raising Cain) – Dan Kindlon, Michael Thompson

DIn punctul meu de vedere este o carte obligatorie pentru părinții de băieți, dar nu numai. Cei doi psihologi explică de ce nu ar trebui să luăm în brațe clasica replică ‘așa sunt băieții’ pentru a scuza sau explica diversele comportamente-problemă ale băieților. Sau cum ‘bărbații adevărați nu plâng’, ‘ești bărbat sau nu?’ repetate în momentele în care cei mici au nevoie de sprijin, pot duce la închiderea în sine și la inabilitatea de a-și exprima emoțiile. Deci, conform autorilor, pentru a crește un adult echilibrat emoțional, empatic, capabil să își exprime sentimentele trebuie să trecem peste stereotipurile cu care am crescut și noi – băieții sunt obraznici, neastâmpărați, bătăuși, neascultători, chiar răi.

Dacă aveţi ceva de comentat