Cărțile noastre cu povești

Lui Cosmin îi plac foarte mult cărțile. Dar o perioadă bună de timp am fugit de poveștile clasice pe care le știm cu toți, din diverse motive. Sunt violente, au numeroase personaje fantastice destul de ciudate și greu de explicat, au noțiuni dificile (zic eu) pentru un copil de 1-2 ani. Dar, tot mergând la teatru, inevitabil a ajuns să audă de Scufița Roșie sau de Cenușăreasa. Așa că am început să îi spunem și povești. Și să îi cumpărăm cărți cu povești.

Mai întâi au încercat bineînțeles bunicii. Pentru că eu am evitat poveștile, au adus ei o versiune de Hansel și Gretel. La început a fost dată deoparte, e destul de lungă și nu avea destulă răbdare. Dar, cam după trei ani, a fost redescoperită. Nu e cea mai bună ediție, sunt multe greșeli de tipar și de gramatică, dar ținând cont că oricum îi citim noi, e ok.

Au urmat poveștile povestite, nu citite. Ce și cum ne mai aduceam noi aminte, cu babe și mame vitrege, prinți, prințese și dragoni, toate ascultate cu răbdare. De mare ajutor in faza asta a fost un minunat cadou primit de ziua lui, un teatru de hârtie. Cosmin e un copil care are nevoie de partea vizuală a poveștilor, și scenele și figurinele au ajutat mult la asta.

De Crăciun, Moșul (sic!) a adus un set de 10 cărticele, ediție de buzunar de la DPH. Drăguț ilustrate, împachetate cu fundiță, sunt ușor de citit și ascultat. Arthur, Peter Pan, Alice sau Crăiasa Zăpezii sunt doar câteva titluri din serie. Formatul mic le face ușor de transportat și în mașină, și in restaurant.

Ultima achiziție în materie de povești nu ne aparține. Cosmin a intrat într-o librărie cu nanul și a ieșit cu Tezaurul cu povești. A ales-o singur – era foaaarte mare, cu poze multe – astea au fost criteriile. Să zicem că îi place e puțin spus. Este super mega încântat de ea. O cară peste tot, o citim de 10 ori pe zi (nu toată, pentru că este mare). Are cam toate poveștile cunoscute, imaginile sunt frumoase, e o carte pe care o recomandăm toți. Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Bucle de aur sunt doar câteva exemple din ce se găsește în tezaurul cu povești.Cam atât deocamdată, voi reveni și cu alte cărți îndrăgite la noi acasă.

Dacă aveţi ceva de comentat