Supra-stimularea copiilor

Unul dintre cei mai importanți termeni pe care i-am învățat ca părinți a fost cel de supra-stimulare. Ce înseamnă asta practic? Bebelușul sau copilul este asaltat de mai mulți stimuli decât poate suporta. Prin stimuli înțeleg sunete puternice, lumini, persoane prea multe, aglomerație, etc.

Ce o cauzează

Bebelușii pot fi deranjați de televizorul pornit toată ziua în casă, de musafirii care îi plimbă de la unul la altul, de zdrăngănitul permanent al jucăriilor în fața lor, de aglomerație, etc.

Cei mai mari sunt activați dacă nu dorm destul, dacă sunt scoși din rutina zilnică, de o vizita la mall, la supermarket sau la un loc de joacă aglomerat, de televizoare, telefoane și alte ecrane.

Un loc special în acest joc îl au bunicii, care îi supra-stimulează pe cei mici din prea multă dragoste. Explicați-le cu calm și, în timp, vor înțelege și ei că nepoții au nevoie de măcar cinci minute de inactivitate.

Apare de la cea mai mică vârstă și dispare… noi nu știm încă dacă dispare, la trei ani încă e acolo, prezentă 🙂

Cum se manifestă

Bebelușii își arată nemulțumirea într-un mod destul de simplu – plâns. Mai adăugați mișcări abrupte, necontrolate, evitarea contactului vizual, oboseală și agitație.

Toddlerii sunt nervoși și obosiți, fac tantrumuri, refuză orice, plâng aparent fără motiv.

Cum evităm supra-stimularea

Toți copiii, la orice vârstă, au nevoie de momente de liniște. Nu au nevoie constantă de activități, simpla observare a mediului înconjurător este pentru ei o activitate.

La bebeluși e mai ușor – evităm stimulii direcți și locurile zgomotoase/aglomerate, invităm puțini musafiri sau îi chemăm măcar pe rând, îi ținem în brațe, într-un sling sau wrap evitând să îi ținem cu fața spre lume. La cei foarte mici ajută și zgomotele albe (aspirator, hotă, uscător de păr). La noi funcționa The Unforgiven (da. Metallica 😀 ).

Copiilor mai mari le respectăm programul de masă și somn, îi luăm în brațe și încercăm să le verbalizăm starea (ești obosit, a fost o zi lungă pentru tine, știu că ești agitat, etc), căutăm activități relaxante și liniștite (citim o carte, le spunem o poveste sau le cântăm un cântec).

Oricât de mic sau mare e copilul, oricât de supărat sau agitat este, e important să nu ne enervăm și să rămânem noi calmi. Nervii părinților sunt doar un factor de stres în plus, și vă garantez asta din proprie experiență.

Bibliografie

  1. http://www.suntmamica.ro/bebelusul/suprastimularea-bebelusului-4770
  2. http://raisingchildren.net.au/articles/overstimulation.html
  3. http://www.la-pediatru.ro/info/saptamanile-minune-wonder-weeks

Dacă aveţi ceva de comentat