Bibliotecă de Cosmin

Am mai scris despre jucăriile lui Cosmin, dar m-am gândit să mai dau ceva detalii, de data asta pe tipuri și categorii. Și o să încep, normal, cu cărțile. Știu, cărțile nu sunt chiar jucării, dar sunt la fel de importante pentru un copil în plină dezvoltare.

Am început, normal, cu cărți cartonate și frumos colorate. De mare succes au fost cele cu animale, dar nu numai. Cu poze, cu sunete, de colorat sau de lipit – se găsește câte ceva pentru fiecare copil. Recomand editura Girasol pentru categoria 6 – 18l, au niște cărți frumos colorate și rezistente, ceea ce contează dacă vreți să rămâneți în limite cu bugetul.

O altă serie de cărți foarte apreciată a fost cea cu ferestre (tot de la Girasol). Niște cărticele simpatice, în care Cosmin trebuia să deschidă niște ferestre de carton pentru a descoperi ce e ascuns sub ele. Am luat mai întâi La fermă, dar a avut așa mare succes că le-am cumpărat pe toate până la urmă.

Cam după un an jumătate, i-am cumpărat primele cărți cu texte pe care să i le citim. Texte mici, e drept, pentru că și 3-4 rânduri pe pagină erau deja prea mult pentru el. La început, chiar am fost foarte dezamăgită când am văzut că nu stă să asculte scrisul. Dar am descoperit că era foarte interesat să îi descriu pur și simplu imaginile. Așa că am inventat pe baza pozelor texte proprii. Cu timpul am început să îi și citesc, urmărind mereu cu degetul textul, ca să știe unde am ajuns. Și atât i-a trebuit, acum mă pune să îi citesc cuvânt cu cuvânt, iar multe dintre povești le-a învățat pe de rost.

Cărțile lui (sau ale mele) preferate sunt de la Editura Pandora M, colecția Panda și sunt despre Elmer, elefantul multicolor, despre animale și puii lor care se pregătesc de somn sau despre un iepuraș și un ursuleț. Citite și răscitite au fost și cele de la Editura Trei, despre prietenia dintre un iepuraș și un arici. Să nu uit de Pippa și Pelle și de Plăcințele cu mărar, două poezii îndrăgite de toți trei.

Cam așa a început aventura lui Cosmin prin bibliotecă. Deja are un număr impresionant de cărți, mai mult sau mai puțin îngrijite, dar și grija se învață. Acum ne urmărește cu cărțile prin casă, le citește și el, are preferințe și povești preferate. Zic că suntem pe drumul cel bun 🙂

Pe scurt:

 1. Cărți cu poze
 2. Cărți cu sunete
 3. Cărți de colorat
 4. Cărți cu abțibilduri
 5. Cărți cu ferestre
 6. Elefantul Elmer
 7. Micuța mea stea – Mark Sperring, Nicola O’Byrne
 8. Te iubesc zi și noapte – Smriti Prasadam-Halls
 9. Dorința iepurașului – Pavel Stewart
 10. Pippa & Pelle – Daniela Drescher
 11. Plăcințele cu mărar – Iulian Filip

Dacă aveţi ceva de comentat