Me before you

Cărți pentru concediu

Vara deja e la jumătate, e timpul de vacanțe și concedii, de stat la soare sau la umbră, la piscină sau la grătar.

Și oriunde ne-am petrece vacanța, chiar și acasă, merităm o carte bună. Să fie relaxantă, să nu ne chinuie prea mult mintea, dar să ne lase totuși cu ceva în urmă.

Istoria iubirii, de Nicole Krauss, urmărește povestea unei cărți misterioase, scrise în urmă cu șaizeci de ani în Polonia. O adolescentă de 14 ani din New Yorkcare încearcă să îi găsească autorul, un bătrân de 80 de ani care încă se gândește la iubirea pierdută tinereții, o carte despre iubire care supraviețuiește timpului – personajele și povestea m-au făcut să nu las cartea din mână. Stilul fermecător al narațiunii și experimentele scriitoricești ale autoarei au fost un bonus neașteptat. Este o carte ce îți lasă un sentiment plăcut în urmă și pe care ai vrea parcă să o recitești imediat ce ai închis-o.

This slideshow requires JavaScript.

Dacă vă plac poveștile, dar vreți să citiți totuși ceva pentru oameni mari, atunci căutați Uprooted, al lui Naomi Novik. M-a prins încă de la prima frază: Dragonul nostru nu mănâncă fetele pe care i le dăm. Interesant, nu? Vrăjitori, magie, bestii fioroase, ființe supranaturale sunt câteva dintre plusurile cărții. O poveste de dragoste, personaje care nu sunt ceea ce par a fi, o luptă continuă între bine și rău, dar în care nici binele nu e absolut, nici răul nu e mereu rău – sunt alte mari plusuri ale unei cărți fantasy ușor de citit. Și care slavă Domnului nu face parte dintr-o serie, să mai știm și noi cum se termină o poveste după doar 500 de pagini, și nu după 7-8 volume.

This slideshow requires JavaScript.

O carte amuzantă și plină de umor în ciuda subiectului (violența în familie), Big Little Lies (sau Marile minciuni nevinovate) are ca personaje principale trei femei și familiile lor. Cea divorțată tocmai află că fostul soț se mută în cartier cu noua lui familie. Mama necăsătorită trebuie să facă față atât problemelor de adaptare cu o școală nouă ale băiețelului ei, dar și propriilor ei probleme cu tatăl copilului. Iar cea mai împlinită dintre ele, cu o viață aparent perfectă, are propriile secrete cărora nu le mai poate face față. Chiar dacă pare o telenovelă, vă asigur că nu e așa. Umorul cu care se prezintă viața de suburbie aduc aminte de Neveste disperate (sezoanele alea bune de la început). Se pare că va fi și film, dacă nu vă încumetați să o citiți, dar eu zic că merită.

This slideshow requires JavaScript.

Me Before You (tradusă și în română ca Înainte să te cunosc) este o poveste de dragoste între un paraplegic și asistenta sa. El – frumos, deștept și cu bani, dar în scaun cu rotile și deprimat. Ea – săracă, fără studii, neieșită din satul natal, dar plină de viață. Împreună își descoperă defectele și calitățile și învață să se bucure de fiecare moment petrecut în doi. Mai puțin tristă decât pare la prima vedere, cartea răbufnește de optimism și te lasă cu dorința de a-ți face bagajele și de a pleca în lume. Nu vă faceți griji, avem și film proaspăt ieșit pentru cei mai puțin împrieteniți cu cititul.

Că alegeți să citiți sau să vă uitați la filme, eu vă urez tuturor vacanță plăcută și o vară liniștită!

Dacă aveţi ceva de comentat