Fantasy ne-GoT

Toată lumea știe de Game of Thrones, sau Urzeala Tronurilor, sau, cum e corect, de seria Cântec de Gheață și Foc. Sper că știți și de cărți nu numai de film, și că așteptați ca și mine următorul volum. Dar cum nenea George se mișcă greu cu scrisul și cu editatul bibliilor din Westeros, trebuie să ne umplem timpul cu ceva. Și vă propun alte serii fantasy, mai scurte și deja terminate (aproape toate). Deci nu mai trebuie să așteptați scriitorii să își facă treaba.

Riyria Trilogy

The Riyria Revelations

E o serie formată din 6 părți (3 volume), al cărei personaje principale sunt doi hoți, Hadrian și Royce. În urma unor contracte buclucașe, amândoi sunt implicați în lupta pentru putere din cadrul Noului Imperiu. Povestea este plină de umor și răsturnări de situație, fiind ușor adaptabilă într-un serial TV (aviz amatorilor). Cartea este în primul rând despre o prietenie puternică, în care oricare dintre cei doi eroi și-ar da viața pentru celălalt, dar nu lipsesc nici conflictele morale interioare și nici poveștile de dragoste.

Dacă nu vă ajung cele 6 părți, autorul Michael J. Sullivan a mai început o pre-serie, The Riyria Chronicles. Cele 10 volume promise pornesc de la momentul în care Royce și Hadrian fac cunoștință, și trec prin toate aventurile prin care au ajuns celebrul cuplu de hoți Riyria.

Mistborn

Mistborn

1500 de pagini împărțite în trei volume – un buildungsroman al cărui personaj principal este Vin, una dintre puținele ființe umane capabile să folosească magia metalelor. O lume care trăiește într-o ceață densă, înfometată după lumina soarelui, se află în pragul distrugerii totale. Înconjurată de prieteni credincioși, împreună cu fermecătorul prinț de care este îndrăgostită, Vin crește și se transformă dintr-o copilă abandonată într-un adevărat erou (sau anti-erou). Finalul este surprinzător, seria Mistborn devenind astfel cu adevărat memorabilă.

Față de Ryria, cărțile lui Brandon Sanderson au fost traduse și în română, la Editura Trei. Nu vă pot spune nimic despre traducere, pentru că le-am citit direct în engleză, dar sper să se ridice la nivelul originalului.

First law

The First Law

O trilogie și trei romane independente situate în același cadru, cu personaje comune, seria fantasy Prima Lege (apărută în limba română la Nemira) este mult mai dark decât cele de mai sus. Ca în multe alte cărți fantasy, acțiunea este structurată pe mai multe planuri. În timp ce personajele principale au propria aventură și călătorie într-o încercare disperată de a salva omenirea, personajele secundare duc o luptă perpetuă pentru putere, indiferente la pericolul ascuns. Nu lipsește nici păpușarul șef, care își folosește aliații pentru a-și îndeplini propriile planuri.

Sălbaticul Nouă-Degete, fermecătorul căpitan Luthar sau inchizitorul schilodit Glotka – sunt câțiva dintre anti-eroii care ne fac să înțelegem că nimeni nu e perfect. pentru că nici viața nu e perfectă și pentru că nu există happy-endings. Pentru a vă face o idee despre cum sunt cărțile lui Joe Abercombie, imaginați-vi-l pe Tarantino scriind cărți – violente și realiste.

Mențiuni onorabile

  • Throne of Glass – o prințesă ajunsă asasin (sau o asasină ajunsă prințesă), ajutată de elfi, vrăjitoare și shapeshifteri, se luptă cu răul întruchipat de demonii Valg. Au apărut 4 volume din 6 promise.
  • The Divine Cities – o civilizație aflată în mijlocul revoluției industriale, construită pe ruinele unui imperiu condus de ființe divine ce aveau puteri supranaturale. Nici seria asta nu e finalizată încă, volumul trei ar trebui să apară în 2017.
  • trilogiile Farseer și Tawny Man – asasin regal și prinț bastard, Fitz pornește într-o călătorie în căutarea dragonilor care îi pot salva țara și familia. Stilul lui Robin Hobb este lent, povestea se desfășoară încet, dar și când începe…nu mai poți lăsa cartea din mână. Prima serie e apărută complet la Nemira, a doua e doar la primul volum.

Dacă aveţi ceva de comentat