Filme din povești

A fost odată ca niciodată o carte cu povești pentru copii. Dar, pe măsură ce a trecut timpul, adulții au devenit și ei din ce în ce mai interesați de ele. Așa că au început să le adapteze pentru ei, să le modernizeze, să le transforme în fel și chip.

Și așa a venit peste noi potopul de filme inspirate din povești. Pentru copii și nu numai.

Mai întâi să vă spun de seriale. Am urmărit două, nici unul dintre ele nu e pentru copii. Grimm are ca personaj principal un detectiv din Portland care este descendentul unei familii de vânători de ființe supranaturale. Tot ceea ce știm noi despre personajele negative este parțial adevărat. Ele nu erau de fapt oameni, ci diferite ființe dornice de vărsare de sânge nevinovat (omenesc, dacă se poate). Vrăjitoare rele, lupi, șerpi, balauri – sunt doar câteva exemple ce-i ies în cale detectivului Nick. Am văzut doar 4 sezoane din 5 câte sunt, dar nu din cauză că m-am plictisit. Abia aștept să revin la el.

Grimm

Tot 4 sezoane am văzut și din Once upon a Time, o poveste complicată și întortochiată. În urma unui puternic blestem, tărâmul poveștilor a ajuns în lumea reală în sec. XXI  Salvatorul tuturor este Emma Swan, fiica Albei ca Zăpada, singura care poate ridica blestemul și care îi poate duce acasă pe Făt-Frumos, pe Scufița Roșie și pe Robin Hood, căpitanul Hook sau Rumpelstiltskin (habar n-am cum se citește). Poveștile clasice se întrepătrund într-un mod firesc, iar notele moderne dau o culoare proaspătă basmelor bine-cunoscute. Nu vreau să stric surprizele, dar Albă ca Zăpada știe să se bată, prințul e cam băbălău, iar Peter Pan e un nesimțit. Și nici vrăjitoarea cea rea nu e cea mai rea din cartier.

once upon a time

Să trecem la filme serioase.

Maleficent este o adaptare a Frumoasei din Pădurea Adormită, în care zâna Angelina Jolie o blestemă pe Aurora (Elle Fanning). În film, zâna nu e chiar rea, ci mai mult neînțeleasă, e bună prietenă cu Aurora și încearcă să o salveze. Prințul, ca de obicei se pare, e cam pe dealuri. A fost o vizionare plăcută, mai puțin plictisitoare, pe care o recomand. 

maleficent

Anul ăsta la Oscar a fost nominalizat Cenușăreasa (pentru costume, și ce costume…), o repovestire a subiectului clasic, fără multe abateri de la ceea ce știam deja. Cate Blanchett a fost mama vitregă și Helena Bonham Carter a fost zâna cea bună, surprinzător de potrivite amândouă. Ella e inocentă și perfectă, surorile vitrege sunt răutăcioase și alintate, iar prințul e…prinț. Noroc de câteva replici hazlii și animăluțe simpatice ca să ieșim un pic din monotonie.

Cinderella

Povești filmate mai sunt destule, eu vă mai amintesc de Snow White and the Huntsman, după Albă ca Zăpada, Into the Woods, un musical care combină mai multe povești cunoscute, Red Riding Hood, de care puteți să fugiți mai tare decât a fugit Scufița Roșie de lup, și Hansel & Gretel: Witch Hunters, în care Hansel și Gretel se rătăcesc prin lume vânând vrăjitoare.

 

Dacă aveţi ceva de comentat